20 January 2011

Budapesta - targ de craciun

Budapesta - targ de craciun | Ungaria



Budapesta a fost destinatia spre care ne-am orientat pentru prima noastra experienta la un targ de craciun. Ne-am decis in scurt timp, de aceea am avut la dispozitie doar trei zile pentru a ne bucura de atmosfera sarbatorilor de iarna. Transportul a fost cu masina. Atunci cand am plecat din Bucuresti, autostrada era acoperita cu polei. Dupa Pitesti drumul a fost acoperit de zapada, ceea ce nu a fost prea incurajator. Ciudat insa ca dupa Ramnicu Valcea asfaltul era negru. Intr-un final am ajuns in Budapesta. 


Ne-am cazat la Golden Park Hotel in fata caruia se afla o statie de metrou, fiind situat vizavi de gara, unde am gasit si parcare. Atunci cand am facut rezervarea, am solicitat o camera linistita, de aceea am stat la ultimul etaj. Micul dejun a fost bun, camerele curate insa pe mine ma intereseaza mai mult raportul pret-locatie. O camera dubla a fost in jur de 45 Euro pe seara, cu mic dejun inclus. A fost situat cam la cinci statii de metrou de piata Vorosmarty, unde se afla targul de craciun. Tinand cont de faptul ca a fost un hotel  de patru stele, mi s-a parut un pret foarte bun, fiind extrem de aproape de statia de metrou.

Moneda lor este forintul maghiar (HUF) dar se poate plati si in Euro, la cursul vanzatorului. La hotel am platit la plecare in Euro, garantand in prima zi cu o carte de credit. Asa cum se stie, nu este indicat sa schimbati bani decat la banci sau la case de schimb valutar foarte sigure. Noi chiar am avut o experienta cu un barbat dubios care ne-a intrebat daca vrem sa ne schimbe el (in timp ce asteptam la rand la o casa de schimb). I-am raspuns ferm ca nu, dupa care a plecat foarte repede, insotit de inca doua persoane pe care nu le observasem. 

In ceea ce priveste targul de craciun, a fost o experienta inedita. In timp ce iti incalzesti mainile cu o cana de vin fiert, din care mai gusti din cand in cand, poti sa admiri casutele de lemn impodibite cu crengi de brad si luminite. Fiecare casuta se caracteriza prin ceva frumos. Unele aveau decoratiuni, altele cadouri, dulciuri, turta dulce etc. Am vazut chiar si caciuli de blana, care erau foarte potrivite pentru acea vreme friguroasa, insa erau peste 250- 300 Euro. Este o placere sa admiri si daca iti permiti sa iei si cate o amintire pentru cei dragi. Mi s-au parut scumpe globurile de craciun, dar intr-adevar erau deosebite deoarece erau realizate manual. Un glob costa de la 5 Euro la 70 Euro. Interesant a fost ca se obisnuia sa se manance carnati cu mustar sau muraturi, gulas si vin fiert in cani sau pahare, stand langa o casuta de lemn si ascultand colinde. 

In concluzie, targul de craciun din Budapesta a fost foarte frumos, poate si pentru ca a fost prima data cand am avut parte de o astfel de experienta. Sper ca pe viitor sa mergem in fiecare iarna la un targ de craciun si cred ca toata lumea ar trebui sa mearga cel putin o data.

Experienta targul de craciun din Budapesta ma duce cu gandul la: casute de lemn, cadouri, globuri, craciun, carnati, vin fiert, gulas, frig.

Transport: Masina | aprox. 100 litri motorina;

Cazare: Golden Park Hotel 4* | 45 Euro/ seara / camera + mic dejun;

Ce am vizitat: Piata Vorosmarty.

+ casutele de lemn, atmosfera de craciun-in special seara (colinde, vin fiert, carnati, lumini, brazi, agitatie, bucurie, entuziasm), dar si metroul;
- limba, oamenii si moneda lor (1000 HUF= aprox 3,6 Euro).

Revenire: Da

Nota

19 January 2011

Madrid

Madrid | Spania


Aceasta destinatie a fost realizata cu un singur scop, de a vedea stadionul Santioago Bernabeu. De fapt intreaga excursie a fost cu acest scop. Spun intreaga excursie deoarece am vrut  neaparat ca in 3 zile sa ne facem o idee despre Milano si sa vedem stadionul din Madrid. In ceea ce priveste Milano, a fost in regula, pentru ca nu am fost foarte incantati, insa Madrid este o alta poveste. Este superb. In primul rand, eu am ramas foarte placut surprinsa de aeroportul lor international, Barajas. Am fost socata cat de mare putea sa fie. Intr-o oarecare masura ma bucur ca am avut atat de putin timp, deoarece avem motiv sa ne intoarcem pentru a vedea mai mult decat o greva si pentru a vizita acest oras superb. 

Experienta Madrid ma duce cu gandul la: aeroport, stadion, greva. 

Transport: Easy Jet | 90 Euro/ persoana;

Cazare: Petit Palace Alcala Torre 4* | 155 Euro/ seara / camera - fara mic dejun;

Ce am vizitat: Santiago Bernabeu, Palatul Regal, Plaza de Colon.

+ artitectura, parcuri, clima, transportul in comun, strazi largi, curatenie;
- nu cunosc foarte multi spanioli limba engleza.

Revenire: Da

Nota 9



18 January 2011

Milano

Milano | Italia




 Un oras din afara Romaniei cu valoare sentimentala pentru mine, deoarece este primul in care am fost alaturi de cea mai draga persoana, dupa un zbor destul de placut. Din pacate nu am avut mai mult de o jumatate de zi la dispozitie, pentru a simti  din plin atmosfera italiana, insa cred ca a fost suficient pentru a ne face o idee.

Experienta Milano ma duce cu gandul la: ochelari de soare (si vatmanul purta), dubios, moda.

Transport: Easy Jet | 60 Euro/ persoana;

Cazare: Delle Nazioni Milan Hotel 3* | 85 Euro/ seara / camera + mic dejun;

Ce am vizitat: Domul, Galeria Vittorio Emanuele II (acolo este prezenta imaginea unui taur in mozaic, unde pentru cei superstitiosi,  traditia italiana spune ca acesta le aduce noroc daca se rotesc pe calcai pe el, noroc in dragoste sa zic asa).

cladiri deosebite, oras foarte dezvoltat, magazine distinse;
-   foarte aglomerat.

Revenire: Doar daca este nevoie.

Nota: 7