28 July 2012

Berlin

Berlin |Germania



In aceasta excursie am calatorit cu trenul, plecand din Freiburg im Breisgau, cu destinatiile Praga, Berlin si Paris. Am mers cu InterRail folosind Global Pass pentru tineri cu varsta pana in 26 de ani, ce a costat 175 EUR/ pers. Costurile suplimentare vin pentru rezervari de locuri, care sunt obligatorii doar pentru anumite trenuri (cum ar fi TGV- Franta). In Cehia si in Germania ne-a costat rezervarea 4 EUR/ pers pe traseu, iar in Franta 13 EUR/ pers - TGV. Important este faptul ca nu se poate calatori cu InterRail in tara de resedinta, insa se ofera preturi speciale pentru transportul pana la granita.
Dupa aceasta experienta pot sa spun foarte clar ca trenurile din Germania sunt de exceptie. M-au impresionat prin sistemul lor de rezervare si de informare, punctualitatea, confortul oferit si viteza (Paris-Mannheim 300Km/h – viteza maxima, ICE - DB). In Cehia trenurile merg destul de incet, sunt zgomotoase, iar in interior seamana cu cele din Romania, dar sunt libere (sau cel putin asa am prins noi). Vestitul TGV a fost extreme de aglomerat, inghesuit si poate chiar vechi, dar foarte rapid. In continuare voi prezenta ceea ce am vizitat in aceste trei orase: Praga, Berlin si Paris.

Berlin: 

"Wir sind ein Volk"

De mult timp mi-am dorit sa ajung in capitala Germaniei. Este un oras impresionant unde tot ce ai citit sau ai auzit, acum vezi, simti si incerci sa-ti imaginezi cum s-a scris istoria acestui oras, acestei tari. Este o experienta incredibila. Oamenii de aici sunt altfel fata de cei din restul Germaniei. Sau cel putin aceasta a fost impresia care mi s-a creat. Am incercat sa ne bucuram cat mai mult de Berlin, intr-un timp destul de scurt, doar 3 zile, dar cu siguranta ne vom mai intoarce.

Gara din Berlin este imensa. A fost prima data cand ni s-a intamplat sa cautam aproximativ o jumatate de ora linia S-Bahn-ului care ne ducea la hotel, pentru ca in gara nu sunt doar liniile de tren.
Cum ne-am urcat in S-Bahn am intalnit controlori, insa ne cumparasem Berlin Welcome Card care a costat 17 EUR/ persoana si ofera transport in comun gratuit pentru 48h si reduceri pentru mai multe obiective turistice (desi reducerile pentru studenti sunt mai mari). Asa ca nu va sugerez sa mergeti pe principiul "merg doar o statie".

Vremea a continuat sa nu tina cu noi, a fost destul de frig, insa nu a plouat. In principiu ne-am deplasat cu autobuzul prin intregul oras.
Fiind in perioada pastelui catolic, am asistat in Dom la o slujba foarte frumoasa.






















Gara din Berlin

















































Postdamer Platz
























Panoramapunkt


























Holocaust Denkmal
























Brandenburger Tor



























Berliner Dom























 
Rotes Rathaus
































Checkpoint Charlie

























Berliner Dom




























Berliner Dom si Fernsehturm
























Deutsches Historisches Museum























Führerbunker
































Experienta Berlin ma duce cu gandul la: istorie.
 
Transport: Tren: 175 EUR - Global Pass/ intreg traseul + Rezervari (4 EUR DE, 13 EUR FR):
  1. Freiburg im Breisgau - Karlsruhe - Nürnberg - Cheb - Praga; + 4 EUR (DE) Rezervare/ traseu/ pers.
  2. Praga - Berlin; + 4 EUR (DE) Rezervare/ traseu/ pers.
  3. Berlin - Frankfurt am Main - Karlsruhe - Paris; + 17 EUR (4 DE+13 FR) Rezervare/ traseu/ pers.
  4. Paris - Mannheim - Freiburg im Breisgau. + 13 EUR (FR) Rezervare/ traseu/ pers.
Cazare: 
Hotel Castor the Vine 4* |  49 EUR / seara / camera; 

Ce am vizitat:  
Postdamer Platz, Panoramapunkt, Deutsches Historisches Museum, Brandenburger Tor, Rotes Rathaus, Berliner Dom, Holocaust Denkmal, Checkpoint Charlie, Neue Wache, Führerbunker, Ritter Sport.
 
+ mijlocul de transport, foarte multa istorie, mancare, preturi accesibile;
- aglomeratie, foarte multe santiere. 

Revenire: Da  

Nota 10