22 April 2012

Freiburg im Breisgau

Freiburg im Breisgau |Germania


Un oras superb pe care am avut sansa sa-l cunosc intr-un timp mai lung decat necesita o excursie. Se spune ca este cel mai insorit oras din Germania, iar iernile nu sunt grele. Primul lucru care m-a atras la acest orasel a fost asezarea geografica. Este situat in Sud-Vestul Germaniei, in regiunea Breisgau, langa muntii Padurea Neagra, la aproximativ 70 Km de Elvetia si 30 Km de Franta. De acolo se ajunge extrem de usor aproape oriunde in Europa, in special datorita faptului ca aeroportul din Basel (Elvetia) este in apropiere. 

Freiburg im Breisgau este un oras exact pe placul meu. In primul rand este linistit, relaxant,
are un nivel de trai ridicat si este un oras verde, adica protejeaza natura. Din acest motiv, este interzis accesul masinilor in centrul orasului si aproape toata lumea foloseste ca mijloc de transport bicicleta, chiar si iarna. 

Detaliile au fost cele care m-au determinat sa consider ca este un oras special. Faimoasele parauri, numite Bächle, care strabat centrul orasului prin mici canale, inscriptii deosebite pe trotuar sau guri de canale, nume date caselor etc. Traditia spune ca daca se intampla sa calci in parau, te vei casatori cu un neamt/ nemtoaica. Multe strazi sunt pavate iar trotuarele sunt facute din pietre mici lunguiete de diferite culori, ce formeaza diferite modele. In centru este o piata cu o catedrala, unde in fiecare dimineata vin oameni cu produse proaspete sa le vanda. Aici se gasesc raioane pentru carne, branza, cascaval, peste, ciuperci, condimente, legume etc. a caror calitate este garantata, de exemplu prin lipsa de antibiotice din carne.

Cu toate ca este un oras mic, Universitatea din Freiburg este un centru universitar, academic si de carcetare de prestigiu fiind una dintre cele mai vechi universitati din Germania. Tocmai din acest motiv aproximativ 10% din numarul de locuitori sunt studenti.

Pornind de la o cetate medievala, Freiburg im Breisgau este un oras special prin istoria ce o poarta si prin arhitectura caselor. Münster, cele doua porti: Schwaben Tor, Martinstor impreuna cu Schlossberg sunt obiective turistice ce definesc acest oras. In perioada in care am fost noi, a facut o vizita de cateva zile si Papa Benedict al XVI-lea.