26 September 2011

Santorini

Santorini | Grecia


















Santorini
Santorini este o destinatie deosebita, o insula vulcanica in forma de bob de fasole, o bijuterie, un colt din lume foarte romantic cu cele mai frumoase apusuri. Odata ce ai fost in Santorini, nu vei uita acea experienta. Grecia este preferata mea ca destinatie de vara, dar Santorini a intrecut orice asteptari. Cu mult timp in urma stabilisem ca anul acesta sa mergem in acest loc, astfel am avut destul de mult timp sa planificam totul cum trebuie, iar calatoria in Santorini de anul trecut ne-a ajutat destul de mult, desi a fost intr-un timp scurt. Am ales sa mergem in luna iunie deoarece:
  1. nu este foarte aglomerat 
  2. nu este foarte cald, in comparatie cu iulie - august | noi am avut parte de temperaturi intre 30-35 grade C
  3. preturile la unele hoteluri sunt mult mai mici in acea perioada, la altele sunt aceleasi din iunie pana in septembrie
  4. doar pentru iunie si septembrie am mai gasit bilete pentru feribot
  5. in Romania era o perioada cand ploua ingrozitor si am decis sa plecam atunci intr-o locatie insorita.
Este o destinatie destul de costisitoare, dar oricum se merge pe principiul ca odata ce alegi sa mergi in Santorini, ti-ai facut niste calcule inainte si nu te duci acolo sa strangi de buzunare! Persoanele care se casatoresc sau isi petrec luna de miere sunt cele mai multe care aleg aceasta destinatie.

Am fost in perioada 4-12 iunie, cu plecare din Bucuresti la 6 dimineata mergand cu masina toata ziua pana in Piraeus (aprox. 1200 km), ajungand seara la 20:30. Dupa un drum foarte lung ne-am trezit urmatoarea zi devreme pentru a lua bilete din port pentru feribot. A fost pentru prima data cand am urcat masina pe un feribot si m-a amuzat putin situatia pentru ca cei care ne indrumau nu stiau engleza si gesticulau in toate directiile, iar eu parcam tot cum vroiam, ca sa nu-mi loveasca masina cineva de langa. Locurile de parcare erau foarte apropiate si trebuia sa te incadrezi perfect in perimetrul marcat. Era destul de dificil sa iesi din masina. Tirurile intrau primele apoi masinile care primeau foi cu destinatia de pe bilet. Daca se intra pe o latura, se parcheaza pe cealalta tocmai pentru a iesi mai usor la destinatie, cu fata. Mai erau locuri si la etaj, urcand pe o rampa metalica. 

Ne-am cumparat bilete pe scaune (air seats) si au costat 39,5 EUR, iar pentru transportul masinii am platit 85 EUR.
Aerul conditionat este foarte puternic acolo si pentru ca stiam acest lucru ne imbracasem foarte bine. Dupa 8 ore pe mare, cu doua opriri, am ajuns intr-un final in portul din Santorini. Se formase o coada imensa de oameni care asteptau sa coboare, insa pentru a ajunge la garaj trebuia sa iesi prin alta parte. Un mare avantaj pentru noi, pentru ca nu mai era nicio coada, ne-am urcat in masina si am iesit din feribot. Este destul de impresionant si chiar infricosator sa mergi din port pana in Thira (Fira), capitala insulei, deoarece drumul este lung, abrupt,  pe stanca si plin de serpentine de 360 de grade. Am asteptat in port cam 20 de minute sa urce autobuzele, tirurile, masinile, timp in care am fost sa cumparam bilete pentru intoarcere. Era o caldura infernala, dat fiind faptul ca am ajuns pe la 15:30. Am plecat spre hotel sa ne cazam dupa care am inceput sa ne bucuram de aceasta insula spectaculoasa.

In ceea ce priveste cazarea, am vrut sa stam la doua hoteluri, unul dintr-un oras (am ales Fira) si unul din afara orasului, care sa dispuna de o priveliste superba si foarte multa liniste. Sunt extrem de multe hoteluri in Santorini cu priveliste incredibilia, conteaza doar cat sunteti dispusi sa platiti pentru acea priveliste. Oia are cele mai mari pretentii, apoi Fira si Imerovigli, toate acestea fiind apropiate intre ele si situate in varful stancilor abrupte.  Astfel, am considerat ca doua hoteluri ar fi cea mai buna varianta deoarece eram cu masina si aveam foarte multa flexibilitate, dar unul dintre noi trebuia sa fie clar sofer. Nu poti sa mergi in Santorini si sa stai o zi intreaga intr-un singur loc dar nici sa te deplasezi si sa te bucuri de vinuri locale, cu mijlocul propriu de transport. Autobuzele veneau rar si sa luam taxi era destul de penibil, tinand cont ca am mers mii de km ca sa venim cu masina noastra. Astfel ne-am gandit sa stam jumatate de sejur in Fira ca sa putem sa ne bucuram amandoi in fiecare seara de o cina romantica si jumatate de sejur sa putem sa mergem in orice loc din insula in orice momemt, in special seara. Un alt motiv ar fi acela ca in iunie apusul de soare nu poate fi vazut din oricare dintre cele trei orase (Oia, Imerovigli sau Fira) iar noi am pus foarte mare accent pe un hotel cu o astfel de priveliste. Astfel am ales sa stam in a doua parte a sejurului intr-un hotel situat intre port si Fira, cam pe la jumatatea insulei, mai aproape de port.

Stiam ca Santorini este o destinatie romantica, recunoscuta pentru apusuri, cine si privelisti minunate, dar cand esti acolo si traiesti efectiv acele lucruri iti dai seama ca totul este incredibil, unic si de neuitat. In Fira cinele mi-au placut cel mai mult. Restaurantele pe stanca sunt in cascada, cu lumanari, aranjamente florale si muzica greceasca in surdina. In prima seara ne plimbam, in ideea sa alegem un restaurant si am descoperit unul care avea bucataria sus langa alee, iar mesele in cascada mult in jos spre apa, desi mai era foarte mult pana la ea. Gratarul cu peste era tot langa alee, iar toti turistii care treceau pe langa el erau ademeniti de miros. Noi nici macar nu suntem consumatori de peste, dar tot ne-a cucerit mirosul, asa ca ne-am oprit la el. Se simtea clar ca este un restaurant deosebit, rafinat si foarte romantic. Am ales black snapper, care a fost incredibil de bun, alaturi de alte minunatii specifice grecilor. Am incercat si suc de cactus, care nu pot sa zic ca a fost incredibil, dar interesant. Totusi, trebuie sa va uitati foarte bine pe meniu inainte, sa stiti ce comandati si cat costa pentru ca altfel puteti sa treceti printr-o experienta ca a noastra, unde am vrut doar sa ne bucuram de minunatul loc si de delicioasa mancare, iar in final sa nu fim luati prin surprindere si sa trebuiasca sa achitam o nota de plata asa cum nu ne asteptam. Nu a contat foarte mult, pentru ca sejurul devenea din ce in ce mai frumos.

Inainte sa plecam m-am intrebat daca vor fi si magazine, in afara de cele de suveniruri. Am fost socata cat de multe magazine se puteau gasi, in special in Fira. Magazinul meu preferat a fost Haris Cotton unde aveau niste haine perfecte pentru vara si pentru barbati si pentru femei.
Bijuteriile specifice insulei se bazau pe coral care era de diferite culori: alb, negru, rosu. Se puteau gasi si cu cristale Swarovski, aur alb, galben, argint etc. In Fira era o straduta numita Gold street unde erau foarte multe magazine care aveau o gama larga bijuterii, tinand cont de faptul ca aurul din Santorini este recunoscut in toata lumea. Pentru suveniruri Santorini este paradis. As fi petrecut ore intregi.

Din punctul meu de vedere este foarte important de stiut unde apune soarele cand alegeti hotelul unde va veti petrece sejurul in Santorini, daca primati pentru acest lucru, pentru ca puteti sa alegeti pe internet un hotel cu priveliste spre apus si de fapt in acea perioada sa nu aveti parte de asa ceva. In iunie apune spre nord-estul insulei, iar in septembrie coboara spre sud-vestul ei.   
Oia este orasul din partea nordica, unde banuiesc ca se vad apusuri frumoase in august si septembrie, poate si iulie. In luna iunie cand am fost noi, nu se putea vedea apusul din Oia spre Caldera. Totusi acest oras se remarca prin terasa larga alaturi de care sunt case si hoteluri albe cu infinity pools. Mie mi s-a parut zona de lux a insulei, dar si cea mai aglomerata. Aici am vazut foarte multe hoteluri cu camere stil cave, pereti in roca, stil specific pentru insula Santorini. Bisericile au cupole albastre, in principiu culorile predominante sunt alb si albastru, ca in toata Grecia de altfel. In Oia am gasit un atelier al unei doamne, care picta pe lemn, portelan si sticla de unde am achizitionat mai multe suveniruri extrem de frumoase. A fost foarte placut sa ne plimbam prin oras ziua, in intervalul de timp in care orice persoana ar trebui sa nu se expuna la soare, deoarece era liber tot orasul. Am ajuns la concluzia ca toata lumea era atunci la plaja si stradutele erau goale, moment perfect pentru a realiza cateva fotografii de peisaj.

 Santorini este recunoscuta pentru plajele cu nisip negru, insa are si o plaja cu nisip rosu (Red Beach). Kamari este cea mai populara, situata in partea de sud-est a insulei, iar aici se gasesc hoteluri cu preturi foarte scazute, deoarece statiunea este la nivelul marii. Perissa este o alta plaja aflata langa Kamari, dupa ce se ocoleste destul de mult un munte, spre sud (pe apa se ajunge mult mai usor). Aici am avut parte de un moment destul de bizat cand am intrat in apa, pentru ca nu era nisip ci se simtea ca o placa alunecoasa si aveai impresia ca sub ea este un mare gol. In rest, eram doar noi doi si cu o plaja foarte lunga care se oprea in munte. Peisaj foarte frumos si o statiune micuta.  

Every beautiful day in Santorini ends with a spectacular sunset. Asa am gandit dupa cateva zile petrecute in aceasta insula, deoarece in fiecare seara aveam parte de un apus incredibil, chiar daca uneori s-a intamplat sa fie si innorat. Noi ne-am bucurat foarte mult de un loc amenajat special pentru a privi apusuri cu muzica in surdina, cu sezlonguri, o pizza incredibil de buna, un fresh de portocale si briza placuta. Trebuie doar sa urmariti indicatoare cu "Unique sunset view".

In final pot sa spun ca aceasta insula Santorini, va ramane mereu pentru mine un loc incredibil de frumos si special care ofera posibilitatea de a gasi locuri izolate, linistite si romantice cu o priveliste minunata de la inaltime; inegalabil. 

M-am gandit sa pun la sfarsit fotografiile cu cateva apusuri pe care le-am vazut, deoarece pentru mine acestea au fost cele mai frumoase momente pentrecute in Santorini. Apusul din ultima seara a fost superb si poate fi regasit in ultima fotografie.





















Fira | Capitala Santorini
























Oia 





Hotelul Daedalus

 
 Hotelul Daedalus | Curtea interioara


Oia


Atelier picturi manuale | Oia






























Plaja rosie


























Plaja Rosie

























Plaja rosie


Plaja Kamari




















Plaja Kamari | Scoarta din apa



Plaja Kamari























Caldera's Lilium Villa | Receptia 






















Caldera's Lilium Villa | Camera






















Caldera's Lilium Villa | Vedere din terasa camerei























Caldera's Lilium Villa | Vedere din terasa























Caldera's Lilium Villa | Vedere de la piscina


Caldera's Lilium Villa | Terasele camerelor alaturate























Spre portul vechi din Fira | Gondola






















Portul vechi din Fira























Magarusi | Spre portul vechi din Fira






















Drumul port - Fira























Feribotul Blue Star Ferries

























Oia | Seara


Magazin suveniruri | Oia






  


Experienta Santorini ma duce cu gandul la: destinatie romantica, alb, apus.
Transport: Masina | aprox. 200 litri motorina | aprox. 2500 km;   

Cazare: 
Fira: Daedalus Hotel 4* |  113 EUR / seara / camera + mic dejun; 
Caldera's Lilium Villa 4* |  166 EUR ( 133 EUR - prima seara) / seara / camera + mic dejun; 
 

Ce am vizitat:
Fira, Portul vechi din Fira, Oia, Kamari, Perissa, Plaja rosie.

+ priveliste deosebita, mancare foarte buna, atmosfera greceasca, clima, plaje linistite;
- preturi destul de mari, semnele de circulatie

Revenire: Da  

Nota 10+