30 August 2011

Viena - targ de craciun

Viena - targ de craciun | Austria

 Viena targ de craciun

Perioada in care am mers in aceasta excursie a fost 22-29 Noiembrie. Zborul la dus a fost in regula, iar dupa aterizare am luat CAT-ul (city airport train), trenul de viteza spre centrul orasului. Biletul pentru o calatorie a fost 10 EUR. Acesta poate fi achizitionat de la automatele din aeroport si la intoarcere din statia Wienmitte (Landstraße). Ne-am luat abonament de transport in comun din Westbahnhof valabil 7 zile, care a costat 14 EUR .

In primul rand am fost la piata din fata primariei, la Christkindlmarkt, unde am gasit cei mai buni kurtos kalacs pe care i-am mancat vreodata (pretul pentru un colac era in jur de 3 EUR). Printre casutele de lemn cu tot felul de decoratiuni superbe sunt alei largi iar copacii sunt foarte frumos impodobiti. Deja cred ca este un simbol copacul cu inimioare, care se observa mult mai bine seara.

Ca sa poti sa te plimbi si sa admiri targul de craciun in timp ce savurezi o cana de vin fiert, trebuie sa platesti o garantie, pe langa pretul vinului. Atunci cand doresti sa iti iei banii inapoi, returnezi cana. Evident ca poti sa nu faci acest lucru si ramai cu ea ca amintire, platind deci pentru acea cana, garantia. Vinul fiert costa in jur de 3 EUR, iar garantia pentru cana 2 EUR. Canile difera in functie de pietele in care va aflati. Fiecare piata are farmecul ei cu mancaruri si decoratiuni diferite.
Din punctul meu de vedere, pietele de craciun au un alt farmec daca sunt vizitate seara. Intreg orasul este decorat extrem de frumos, nu sunt jocuri de lumini exagerate ci doar lumini micute si discrete care ofera un aer de eleganta. In perioada in care am fost noi am avut parte de o vreme foarte buna, a nins sau a fost soare.

In afara de multitudinea de piete de craciun in care am fost, pentru a cunoaste si mai bine orasul am facut un tur cu autobuzul (in jur de 15 EUR pentru 2 ore) cu pauza de 15 min la Hundertwasserhaus. A fost uimitor sa constatam ca aveai posibilitatea sa asculti ghidul si in limba romana. 

Mi-a placut foarte mult cand am urcat si in turnul Dunarii unde am avut parte de o priveliste superba. Am ales sa mergem seara ca sa putem sa admiram luminile orasului din acea perioada de sarbatoare. Dupa ce la intrare se poate face o poza ca amintire, se urca foarte rapid cu liftul, iar sus se afla un restaurant si o cafenea. Din interiorul cafenelei te poti bucura de o priveliste superba si de o senzatie deosebita, deoarece cafeneaua se roteste 360 de grade. Singura problema pe care am intampinat-o a fost faptul ca pana la turn a trebuit sa trecem printr-un parc destul de mare si slab luminat, care era pustiu, insa pana la urma totul a fost in regula.

Un alt moment frumos a fost cand am mers la opera, nu la opera de stat, ci undeva unde aveau acces si turistii tocmai pentru a nu intampina probleme in ceea ce priveste obligativitatea vestimentatiei in cadrul unei opere. Biletele le-am achizitionat de la receptia hotelului si am oferit un avans de 5 EUR. La palatul Börse am achitat restul de 25 EUR.

Am fost la cofetaria din cadrul hotelului Sacher, unde am incercat reteta originala de Sachertorte (9 EUR). In cadrul hotelului se afla un magazin de unde se pot cumpara torturi micute sau bomboane, dupa reteta lor originala. 

Mereu mi-am dorit o plimbare cu caleasca prin Viena, dar nu aveam timp, insa de data aceasta am reusit. Este o experienta foarte frumoasa, in special pentru ca am fost dimineata si strazile erau libere.

A fost uimitor sa gasim total intamplator langa piata Albertina, pe strada Maysedergasse, un restaurant Rosenberger.

In final pot sa spun ca a fost una dintre cele mai frumoase excursii, iar timpul si vremea au contribuit foarte mult. Intreaga excursie a fost relaxanta cu mult timp la dispozitie si pentru mine un targ de craciun cu zapada este ideal. A fost superb!
























Piata de craciun din fata primariei





 Biserica Votiv in fundal 




Piata de craciun din fata primariei | Aglomeratia din weekend


























Piata de craciun din fata palatului Schönbrunn



Strada Graben

Strada Kohlmark






















Palatul Hofburg

























Piata de craciun Maria-Theresa


























Piata de craciun Maria-Theresa | MuseumsQuartier in fundal


























Piata de craciun Maria-Theresa | Seara

























UNO city (United Nations Office)























Vedere din Donauturm


Donauturm vazut din parc























Piata de craciun din fata palatului Belvedere


Strada Rotenturm | Langa Stephansdom


Strada Kärntner | Cea mai celebra strada pentru cumparaturi, din centrul orasului

























Opera de stat

























Opera de stat























Palatul Börse


Palatul Börse 

 





















Palatul Börse

 





















Piata de craciun din fata bisericii Karls


Palatul Todesco


























Caii care ne-au plimbat

























Intrand cu trasura in curtea interioara a palatului Hofburg

























Parlamentul


Hundertwasserhaus


Aleea Essig

























Kursalon | Concerte Strauss & Mozart




Hotel Sacher


Experienta targul de craciun din Viena ma duce cu gandul la: casute de lemn, vin fiert, colinde, decoratiuni, opera, turnul Dunarii, multe piete de craciun.

Transport: Avion - Austrian Airlines | 80 EUR / persoana;

Cazare: Continental Hotel 4* | 77 EUR (primele 3 seri, 100 EUR -2 seri, 78 EUR - ultima seara) / seara / camera + mic dejun;

Ce am vizitat: Multe piete de craciun, Turnul Dunarii, Catedrala Sf. Stefan, Palatul Schönbrunn, Palatul Belvedere, Palatul Hofburg, Palatul Börse, Opera de stat, Museums Quartier, Galeria de arta Albertina, Hundertwasserhaus, casa lui Mozart.
  
      Piete de craciun: 
  1. Christkindlmarkt
  2. Schonbrunn Palace
  3. Maria Theresien Platz - langa Museums Quartier
  4. Baroque Belvedere Palace
  5. Spittelberg 
  6. Karlsplatz
  7. Kirche Mariahilf 
  8. + multe alte piete de craciun micute dar foarte frumoase. 

+ atmosfera, foarte multe piate de craciun, vremea, activitati culturale, transportul in comun, mancarea;
- zbor neplacut la intoarcere.

Revenire: Da

Nota 10

28 August 2011

Santorini

Santorini | Grecia


Cand am fost in septembrie in Santorini am fost luati pe neasteptate, am avut parte de o surpriza foarte mare deoarece a trebuit sa mergem pentru un eveniment deosebit, 5 zile in Grecia. Astfel scopul acestei calatorii nu a fost acela de a vizita si din acest motiv ma voi rezuma doar la cateva fotografii prinse in graba, din Atena, de pe feribot si din Santorini.